Bericht

De Waterkwaliteit in Weesp is vooral Matig

Geplaatst op 5 oktober 2023, 15:23 uur
Illustration

In het kader van het project Watermonsters zijn er in Weesp de afgelopen maanden op 9 locaties watermonsters genomen. De resultaten zijn nu binnen en de resultaten vallen niet mee. De Waterkwaliteit in de Gouw in Weespersluis is goed, er zijn zeven locaties met matige kwaliteit en één locatie, de Trifaxvijver, is ronduit slecht.

Bij het onderzoek zijn door de deelnemers watermonsters genomen die door het Nederlands Instituut voor Ecologie (NIOO-KNAW) zijn getest op onder andere stikstof en fosfor. De deelnemers hebben daarnaast foto's gemaakt van het water. Hiermee wordt de kwaliteit van de waterplanten bekeken. Verder gaat om de helderheid van het water, de hoeveelheid voedingsstoffen en de kwaliteit van het waterleven.

Het onderzoekt bevestigt het beeld dat den waterkwaliteit in Nederland over het algemeen van matige kwaliteit is. Wat verder opvalt is dat zeven locaties zeer uiteenlopende scores hadden die het hele spectrum van goed tot slecht bevatten. Het beste kwam het water van de Gouw uit de bus, alleen was daar vrijwel geen waterleven te vinden, wat op zich niet zo gek is, aangezien de Gouw net pas is aangelegd. Het slechtste scoorde de Trifaxvijver. Dat was wel een verrassing, aangezien de Trifaxvijver er op het eerste oog prima uitziet. Maar als je dan naar de waarden kijkt, dan valt dat weer sterk tegen. Het is de enige locatie waar stikstof slecht scoort. Alle andere locaties scoren bij stikstof juist goed.

We hopen dat dit onderzoek ertoe leidt dat er ook in Weesp meer aandacht komt voor de waterkwaliteit. Ook hier kan de kwaliteit nog fors verbeterd worden. En dat gaat niet vanzelf.

Illustration
Tabel met resultaten Watermonsters Weesp
Deel dit: