Organisatie

Vers aan de Vecht

Non-profit

Vers aan de Vecht is een burgercollectief dat deelnemers tegen een jaarlijkse vergoeding toegang geeft tot de tuinderij, gevestigd bij biologische boerderij De Groene Griffioen. Drie professionele tuinders leiden deze tuinderij, en zij worden ondersteund door vrijwillige deelnemers en stagiaires in het onderhouden van de tuin. Plukkers kunnen acht maanden per jaar verse groenten, kruiden en bloemen oogsten en werken als zij willen in toerbeurt mee samen met de professionele tuinders om de tuinderij zo goed mogelijk te beheren en er zoveel mogelijk lekkers uit de klei te produceren.


De groentepluktuin produceert biologische groenten met aandacht voor biodiversiteit en bodemkwaliteit, op natuur-inclusieve wijze en met een zo kort mogelijke keten. In 2021 gaf de stichting 100 oogstaandelen uit, waarbij 1 oogstaandeel staat voor 2 volwassenen. In 2022 was dat 150 oogstaandelen, omdat er veel animo was en de hoeveelheid land uitgebreid kon worden. In 2023 blijven groeien we naar 160 oogstaandelen. Veel ‘oude’ plukkers blijven deelnemer, maar er komen ook wat aandelen vrij van plukkers die stoppen.


Vers aan de Vecht wil ervoor zorgen dat mensen door samen te werken, elkaar, de tuinderij, de boerderij en het land beter leren kennen. Door het samenwerken in de tuin en met de boerderij krijgen deelnemers ook een beter inzicht in hoe natuur en landbouw en dierlijke en plantaardige ecosystemen samenwerken. Door activiteiten op en rond het erf en de tuinderij te organiseren wil de organisatie een hechte gemeenschap van oogstdeelnemers creëren die de wereld groener, schoner en biodiverser maakt. De oogst die deelnemers mee naar huis brengen zorgt voor een gezonde en gevarieerde maaltijd. Behalve een gezonde maaltijd stimuleert het werken in de tuin de gezondheid ook, door buiten actief bezig te zijn.

Deel dit: